Se upp för ishalka
Nu är risken stor för ishalka – halkan som inte syns och som kan slå till blixtsnabbt. Här är saker att vara uppmärksam på i Göteborgstrafiken.
Höstens första halka kommer ofta överraskande plötsligt – speciellt den förrädiska ishalkan, som uppstår när fukt på vägbanan fryser till is. Halkan, som i folkmun kallas blixthalka eller svarthalka, är farlig då den oftast inte syns och kan komma snabbt och utan förvarning trots att det är plusgrader. Särskilt utsatta ställen för ishalka är broar, mindre trafikerade vägar och vägar längs öppet vatten.
Vad ska man då var extra uppmärksam på när man ger sig ut i Göteborgstrafiken?
– När det regnar ute så tänker man inte på att det kan vara halt. Men så här års när fukt hamnar på vägbanan fryser det blixtsnabbt och bildar en ispansar på vägen. I Göteborg ska man se upp vid viadukter, broar och när vägen inte är uppkörd av andra bilister, säger Daniel Gyllén, projektledare på trafikledningscentralen på Trafik Göteborg.
Ishalka och halka överlag är svår att upptäcka och överraskar plötsligt – hur kan man förbereda sig på att det är halt ute?
– Var uppmärksam! Ser man att det glittrar på buskar och träd så är det även frost på vägen. Det är ofta mörkt i de situationer när man överraskas av halka. På morgonen har man just skrapat rutan, man ser dåligt och är inte helt uppmärksam. Provbromsa och känn på väglaget på ett säkert ställe innan du drar iväg ner för backen med cykel eller bil, menar Daniel Gyllén.
Detta ska du tänka på:
– Byt till vinterdäck – oavsett däcktyp bör du vara vaksam och anpassa ditt körsätt.
– Anpassa hastigheten efter väglag och håll avstånd.
– Planera för att resan kan ta längre tid än vanligt.
– Om du behöver skrapa rutan, så får du vara beredd på att det även är halt på vägarna.
– Glitter i vägkanten tyder också på halka.
Glöm inte att du kan kolla in det aktuella vägvädret i Trafiken.nu-appen eller på Trafikverkets hemsida före avresa.