Så agerar du vid en olycka
När en olycka sker är det viktigt att du agerar rätt för att blåljus ska komma fram snabbt. Alla sekunder är viktiga när det gäller liv och död.
Trafikverket och Räddningstjänsten Storgöteborg ser att många bilister är osäkra på hur de ska agera vid olyckor och utryckningar. Något som skapar framkomlighetsproblem i Göteborgstrafiken – framförallt på de stora lederna – helt i onödan.
Hur ska du då agera när du ser blåljus i backspegeln eller om du själv är inblandad i en lättare kollision?
När du ser utryckningsfordonen närma sig ska du sänka farten, köra åt sidan och stanna bilen. Detta är väldigt viktigt då det kan handla om liv och död. Alla sekunder räknas.
Om du är inblandad i en lättare kollision utan personskador behöver du inte invänta polisen. Istället ska man försöka hjälpa varandra att flytta de inblandade fordonen mot vägrenen för att öka framkomligheten och förhindra långa köer.
Trafik Göteborgs vägtrafikledning tar emot hundratals samtal varje dag som handlar om hinder på vägarna och olyckor. Hur bra är Göteborgstrafikanterna på att släppa fram blåljus och bärgare när olyckan är framme?
– Det har blivit bättre men vi har mycket kvar för att bli lika duktiga som trafikanterna på de stora vägarna i Europa. Det är inte alltid som akuta avstängningar respekteras och om vi inte släpper förbi blåljus och bärgare får vi alla sitta längre i kön, säger Maria Bergman, vägtrafikledare på Trafik Göteborg.
Vad kan vi då Göteborgstrafikanten bli bättre på?
– Om vi alla hjälps åt att köra åt sidan när vi ser blåljus i backspegel, vid en olycka eller kö, bidrar vi alla till att situationen kan klaras upp snabbare. Alla sekunder är viktiga när det gäller liv och död, säger Maria Bergman.
I filmen ”Ur vägen” får du veta mer om vad du bör tänka på vid olyckor och utryckningar.