Direkt till innehåll

Användarmanual

Användarmanual www.acc-trafikgoteborg.tkgbg.se

Denna manual vänder sig i första hand till Trafik Göteborgs Trafikredaktörer som stöd i arbetet med information i https://www.acc-trafikgoteborg.tkgbg.se och dess kartverktyg.

Webbsiten

Webbsiten är byggd  i WordPress med ett eget Tema som utvecklats för Trafik Göteborg. Med grundläggande kunskaper om webbsiter och WordPress kan du hantera siten och göra mindre förändringar. Den som har mer kunskap i WordPress och hur det kan användas har möjlighet att utveckla siten vidare. Denna manual beskriver de delar i WordPress som en användare med grundläggande kunskaper arbetar med och vad de används för.

Dashboard

Ger en översiktlig information om siten, dess innehåll och status.

User searches ger information om hur användarna söker på siten med dess egen sökfunktion.

Media

Här lagras alla bilder som används på siten. Ladda upp bildfiler och ge bilden namn och egenskaper enligt:

Foton laddas upp med minsta upplösning om xxx * yyy bildpunkter och i bredd / höjdformat på z,z.

Pages

Här ligger sitens alla sidor och på startsidan “Trafik Göteborg – Front Page” finns ett antal inställningar att göra under respektive sektion.

Nyheter: Välj vilka fyra Nyheter som ska presenteras som de fyra viktigaste på startsidan, eller om de fyra senaste ska visas.

Kort: Här ligger de länkar som ses som viktigast med stora kort och texter.

Expanderbara block: Här ligger övriga länker.

 

 

Nyheter

Här jobbar man med nyheter och de kategoriseringar som går att göra. Under Nyheter kan man se alla nyheter, lägga till nya eller editera de som finns där. Öppna listan, håll muspekaren ovanför rubriken på den nyhet du vill uppdatera och tryck Edit i menyn som kommer fram.

Nyheterna har en egenutvecklad mall där du fyller i ett antal fält för att skapa en Nyhet. I början av mallen lägger du till en eller flera bilder med bildtext, det  dessa bilder som kommer synas högst upp på nyheten, den första av dem syns på startsidan och i nyhetslistan.

När du skriver texten går det att lägga in bilder i texten med knappen Add Media om du t ex vill lägga in en skiss, karta eller foton.

Bilder som har status Published syns för alla som går in på siten och när du sparar Nyheten väljer du uppe till höger om du vill spara som Utkast (Draft) eller Publicera (Publish). Där går det också att sätt publiceringsdatum i fall nyheten ska visas från en specifik tidpunkt.

Om du behöver du komma åt en gammal version av Nyheten klickar du på Browse till höger om Revisions.

Apperance

Här väljer man in Temat som siten använder. OBS att Trafik Göteborg är Temat som är siten. Det går att konfigurera sitens namn och menyer här.

Plugins

WordPress kan kompletteras med plugins och det finns ett stort antal plugins som går att ladda in, vissa gratis, andra får köpas till, så kontrollera licensvillkoren. Oftast går det att köra under en testperiod innan man köper en plugin. Under menyn Plugins syns de som är installerade och de kan aktiveras eller konfigureras här. Eller deaktiveras och raderas om de inte ska användas mer.

Users

Samtliga redaktörer finns upplagda som användare i systemet som Administrator.

 

Framkomlighetskartan

Kartverktyget är utvecklat specifikt för Trafik Göteborg och bygger på kartplattformen GotMap som utvecklats av Göteborgs stad trafikkontoret. Här kan en användare arbeta med innehåll men inte påverka hur det presenteras för användaren.

 

Sidan senast uppdaterad: 2018-03-12