Dags för vinterdäck
Den 1 december-31 mars ska du ha vinterdäck på bilen om det är vinterväglag. Här reder vi ut mer vad som gäller.
Nu är det dags för däckbyte. När det är eller befaras bli vinterväglag behöver vi i Sverige använda vinterdäck. Att det är vinterväglag betyder att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Om det är vinterväglag där du befinner dig är det polisen som avgör.
Vad menas då med vinterdäck? Hur var det med mönsterdjupet? Och var i Göteborg får man inte köra med dubbdäck? Detta och lite till reder vi ut här.
Viktiga datum att ha koll på:
1 december-31 mars:
Under denna period är det lag på att ha vinterdäck om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon.
1 oktober-15 april:
Under denna period får du ha dubbdäck. Övrig tid på året är det förbjudet med dubbdäck, såvida det inte är eller befaras bli vinterväglag.
Vad menas med vinterdäck?
När det gäller begreppet vinterdäck så innefattar det både dubbade däck och så kallade odubbade friktionsdäck. I bägge fallen gäller att mönsterdjupet på däcken ska vara minst 3 millimeter.
Det är inte tillåtet att ha både dubbade och odubbade däck på samma fordon. En bra regel är att montera de däck som har det största mönsterdjupet eller dubbutsticket bak på bilen. Med ett bra grepp minskar risken för sladd när du bromsar eller svänger. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.
Förbud mot dubbdäck på vissa gator
Du som kör i Göteborg bör komma ihåg att det inte är tillåtet att köra med dubbdäck på Friggagatan och Odinsgatan. De som kör med dubbdäck på en gata där det inte är tillåtet riskerar böter på 1000 kronor. (Om du inte cyklar eller kör moped klass II med dubbdäck, förstås – för dig är det fritt fram att cykla/köra med dubbdäck överallt.)
Mer om lagar och regler rörande vinterdäck hittar du hos Transportstyrelsen eller hos polisen. Länkar hittar du här nedan: