Direkt till innehåll

Fyra av tio förare blir stressade av plogbilen

Fyra av tio svenskar blir stressade när de hamnar bakom ett fordon som snöröjer eller halkbekämpar. Detta visar en ny Sifoundersökning.

Svenskarna har den här vintern fått vänja sig vid kyla och snötäcke i nästan hela Sverige, vilket också har ökat förekomsten av snöröjare och halkbekämpare på landets vägar. Detta är något som stressar en och annan bilförare.

Stressande situation

Enligt en ny Sifoundersökning, gjord på uppdrag av entreprenören Svevia, har fyra av tio bilförare känt sig stressade när de hamnat bakom ett fordon som snöröjer eller halkbekämpar.

– Det är mänskligt att bli stressad om man får sakta in bakom en bil som röjer snö eller bekämpar halka. Men vi är där för att göra vägen framkomlig och säker. Den som gör en farlig omkörning riskerar livet på sig själv, på andra trafikanter och på våra förare, säger Olle Öberg, chef för division Drift på Svevia, i ett pressmeddelande.

I samma Sifoundersökning svarar sju av tio svenskar att de upplevt att andra trafikanter har kört hänsynslöst när de passerat eller mött fordon som plogar, saltar eller sandar vägen.

Trafiktäta sportlovsveckor

Under sportlovsveckorna, som sträcker sig från vecka sju till vecka tio, kör hundratusentals svenskar till och från fjällen och ut på landet. Därför är det extra viktigt att inte bli stressad i trafiken.

– Kör försiktigt i sportlovstrafiken. Håll avstånd på vägen och ta hellre lite extra tid på dig än att stressa. Vi gör allt vi kan för säkerheten på vintervägarna och vi vill be dig göra det du kan, säger Olle Öberg.

Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av Svevia under perioden 26 januari–8 februari 2021. Totalt tillfrågades 3 303 körkortsinnehavare över hela landet.

Läs också