Direkt till innehåll

Kom ihåg: Götatunnelns av- och påfart vid Järntorget är stängda

Götatunnelns av- och påfart vid Järntorgsmotet är nu avstängda under en längre tid. Trafiken leds om, räkna med längre restider.

I början av augusti stängdes avfarten från Götatunneln mot Järntorget för trafik – kort därefter stängdes även påfarten från Järntorget till tunneln. Därmed går det inte längre att köra till och från Götatunneln via Järnvågsgatan vid Järntorgsmotet. Detta gäller fram till hösten 2025 och beror på arbetena med den nya stadsdelen Masthuggskajen. För att skapa plats för en ny park ska av- och påfartsramperna till Götatunneln byggas över med tak.

Genomgående trafik i Götatunneln och på Oscarsleden (E45) kommer fram som vanligt.

Nya körvägar till och från tunneln

För dig som kör i området gäller ändrade körvägar – se kartor nedan.

Du som kommer från Götatunneln och ska mot Järntorget eller Rosenlund får köra vidare på Oscarsleden där du vänder i Fiskhamnsmotet och fortsätter antingen på Emigrantvägen (mot Rosenlund) eller Oscarsleden (mot Järntorget).

Klicka på kartan för större bild.

karta som visar att trafiken från Götatunneln mot Järntorget leds om via Fiskhamnsmotet

För att underlätta framkomligheten i området har en ny rondell anlagts i korsningen mellan Emigrantvägen och Järnvågsgatan. Du som kommer från Järntorget och ska ner i Götatunneln leds om via rondellen och vidare till Första Långgatan och Östra Sänkverksgatan. Du som kör från Linné/Masthugget leds om via Värmlandsgatan och Östra Sänkverksgatan.

karta som visar att trafiken från Järntorget mot Götatunnelns leds om via Östra Sänkverksgatan

Ökad trafik i Fiskhamnsmotet

Förändringarna leder till ökad trafik både i Fiskhamnsmotet och på lokalgatorna och man får räkna med längre restider.

För att underlätta situationen i Fiskhamnsmotet leds trafiken från Stenafärjorna på Emigrantvägen västerut på Oscarsleden vid Fiskhamnsmotet. Detta är alltså i riktning mot Älvsborgsbron och därifrån får du sedan ta dig vidare till något av nästkommande mot.

karta som visar trafikomledning i fiskhamnsmotet

Sedan i våras går det inte heller att köra in på Emigrantvägen västerut (mot Stenaterminalen) från Järntorgsmotet eftersom gatan har enkelriktats i den änden. Trafiken hänvisas till Fiskhamnsmotet.

Periodvisa förändringar på Järnvågsgatan

Den 19 augusti-27 september pågår arbeten på Järnvågsgatan ovanför leden. Periodvis kan det påverka framkomligheten för bil- och busstrafiken. Var uppmärksam på skyltning! Gång- och cykeltrafiken kan passera arbetsområdet på den västra delen av Järnvågsgatan.

karta som visar hur gång- och cykeltrafiken går väster om Järnvågsgatan

Hela Masthuggskajen planeras vara klar 2030.

Mer information:

Trafikverket – E45 Järnvågen

Göteborgs Stad – Masthuggskajen

Läs också