Direkt till innehåll

Ökad vintertrafik – ta det lugnt!

Vi är inne i en av årets mest trafiktätaste perioder – sportlovsveckorna. Ta det därför extra lugnt på vägarna!

Sportlovet pågår för fullt i Sverige, vilket bland annat innebär att många svenskar kör till och från fjällen och ut på landet. Med mycket trafik på vägarna ökar också risken för olyckor – fundera därför på om du kan ställa bilen i dessa coronatider. För dig som måste ta bilen så har vi några tips på vägen!

Välj en säker väg

För det första är det bra om du uppdaterar dig med aktuell trafikinformation innan du sätter dig i bilen. Till exempel om väglag, eventuella vägarbeten och olyckor. På så sätt kan du välja den bästa vägen för just dig!

Bäst koll på det rådande vinterväglaget får du genom väglagsinformationen som finns hos Trafiken.nu eller hos Trafikverket. Länk till Trafikverkets väglagskarta hittar du längst ned.

För det andra är det bäst om du väljer vägar som har mitträcken eller trafiksäkerhetskameror – allt för att du ska kunna ta dig fram så tryggt och säkert som möjligt.

Kör försiktigt

För det tredje bör du hålla avstånd, hålla hastighetsgränserna och anpassa hastigheten efter väglaget.

Slutligen är det bra om du är förberedd på det oväntade. Om du av någon anledning blir stående på vägen så är det guld värt att ha varma kläder och en extra filt i bilen. Se också till att din bil är vinterutrustad med isskrapa, startkablar, bogserlina, reflexväst och ficklampa.

Ta hand om dig och dina medtrafikanter!

Trafikverkets väglagsinformation

Läs också