Direkt till innehåll

Se upp för vilda djur på vägarna

Trafik Göteborg uppmanar alla vårtrafikanter att vara extra uppmärksamma på vilda djur på vägarna i Göteborgsområdet. Så här gör du vid en viltolycka.

Risken för viltolyckor ökar under våren då fjolårskalven stöts bort och älgar, rådjur och annat vilt är mer i rörelse. Under de senaste veckorna har Trafik Göteborgs trafikledning fått in flera fall som rör vilda djur på vägarna i Göteborgsområdet.

– Såhär års får vi många samtal om vilda djur på vägarna närmare staden. Kallebäck, Delsjön, Söderleden och Mölndal mellan Åbromotet och Torrekullamotet är ställen vi ofta får rapporter om vilt längs vägarna. Vid Agnesberg har vi de senaste åren fått in flera fall av vildsvinsolyckor, säger Viktoria Lindgren, vägtrafikledare på Trafik Göteborg.

Vad kan man själv göra för att minska risken för viltolyckor?

– Genom att vara uppmärksam på skyltning och sänka hastigheten ökar du chansen att upptäcka vilda djur på vägen. Skyltarna sitter ofta uppsatta på kända stråk. Vid en lägre hastighet har du möjlighet att hinna agera. Speciellt när du ger dig ut i trafiken vid gryning och skymning då vilda djur rör sig som mest, menar Viktoria Lindgren.

Så här gör du om olyckan är framme.

Om du råkar ut för en viltolycka ska du larma polis via 112. Om en viltolycka inträffar med rådjur, vildsvin, älg, hjort, björn, varg, järv, lo, utter, mufflonfår eller örn, är det din skyldighet att anmäla olyckan till polisen och att märka ut platsen.

Detta gäller:

  • Ring 112, det är olagligt att inte anmäla olyckan.
  • Placera ut en varningstriangel och märk ut där olyckan skett, så att jägaren kan hitta platsen.
  • Markrigsremsor eller det du valt att märka ut platsen med, till exempel en påse eller halsduk, ska hängas på den sida av vägen där djuret försvann eller ligger dött.

Markeringsremsor att ha i bilen finns att hämta på polisstationer, bilprovningsstationer och på Trafikverkets regionkontor och förarprovskontor.

Vid anmälan av en viltolycka ska du uppge:

  • Dina person- och fordonsuppgifter
  • Var olycksplatsen är, vägnummer, ort och eventuella kännetecken – som en specifik plats eller ett landmärke. Om du kan: lämna gps-position. (Via appar och tjänster i din telefon kan du ofta hitta koordinaterna på var du befinner dig).
  • Vilken typ av djur som är inblandat i olyckan, om djuret finns kvar på platsen eller i vilken riktning det försvunnit.

Om du ser vilda djur på eller längs vägen

Viltstängsel är ingen garanti för att vilda djur inte ska kunna ta sig ut till vägen. Mindre djur som räv, hare och grävling kan ibland ta sig genom maskorna på stängslet. Om du som trafikant ser vilt på eller intill vägen kan du alltid kontakta Trafikverkets kontaktcenter på telefon 0771-921 921, som ser till att ärendet hamnar rätt och kan hanteras.

Mer information om viltolyckor hittar du här:

Polisen – Viltolyckor

Trafikverket  –  Viltolyckskartor

 

Läs också