Direkt till innehåll

Tillbaka efter semestern – här är trafikhändelserna att ha koll på

Är det dags att pendla till jobbet igen efter semestern? Vi vill då påminna dig om arbeten som kan komma att påverka din resväg.

Semesterperioden närmar sig sitt slut och för många är det dags att återvända till vardagen, vilket också innebär att pendla till jobb och skola igen. För att underlätta för dig som trafikant kommer här en påminnelse om aktuella och kommande trafikförändringar som kan påverka din resa.

Götatunnelns av- och påfart vid Järntorget stängs

Sedan i början av augusti är avfarten från Götatunneln mot Järntorget vid Järntorgsmotet stängd. Trafiken från Götatunneln mot Järntorget eller Rosenlund får köra vidare på Oscarsleden (E45) och vända i Fiskhamnsmotet.

I mitten av augusti stängs även påfarten från Järntorget till Götatunneln. Trafiken till tunneln leds om via lokala gator och Östra Sänkverksgatan.

Genomgående trafik i Götatunneln och på Oscarsleden kommer fram som vanligt.

Räkna med längre restider och mer trafik både i Fiskhamnsmotet och på lokalgatorna. Detta gäller till hösten 2025 och beror på att tunnelns av- och påfartsramper ska byggas över med tak för att skapa plats för en ny park.

Läs mer: På- och avfart till Götatunneln vid Järntorget stängs under längre tid

Begränsningar på E45 vid Lilla Edet

Sedan ett kraftigt skyfall orsakade skador på E45 vid Lilla Edet går trafiken dubbelriktad i den södergående körbanan. Det gäller sträckan mellan Norra Lilla Edetmotet och Sjuntorpsmotet där även hastigheten är begränsad. Långväga och tung trafik uppmanas fortsatt att köra via E6.

Länsväg 2014 – som går parallellt med E45 – har varit avstängd sedan skyfallet. En tillfällig grusväg är öppen förbi den skadade vägbanan för gång- och cykeltrafik samt långsamtgående fordon med en maximal vikt av 8 ton.

Trafikanter uppmanas att planera sina resor noggrant, visa hänsyn och följa den tillfälliga skyltningen på plats.

Läs mer: Skyfall skadade E45 – detta gäller i trafiken

Förändringar på Lindholmen

På Hisingen fortsätter arbetet med en ny spårväg och citybussgata mellan Lindholmen och Frihamnen att påverka trafiken. Sedan den 15 juli är Regnbågsgatan stängd för trafik mot Lindholmsallén. Bil- och busstrafiken leds istället om via Andromedagatan. Den här trafiklösningen gäller tills vidare och innebär en något längre resväg för dig som ska köra mot Lindholmsallén. Åker du kollektivt håller du koll på förändringar i Västtrafiks app To Go. Observera att vissa busslinjer redan kör via Andromedagatan sedan tidigare.

Trafiken från Lindholmsallén mot Regnbågsgatan påverkas inte. Gående och cyklister tar sig fram som tidigare.

Plejadgatan och Gamla Ceresgatan är nu öppna för trafik mot Lindholmsallén igen. I allén fortsätter bil- och busstrafiken att samsas i samma körfält.

Läs mer: Regnbågsgatan stängs för trafik mot Lindholmsallén

Fortsatta begränsningar på Hisingsbron

På grund av ett spårarbete vid Hisingsbron är det fortsatt begränsad framkomlighet för trafiken mot centrum. Fram till den 15 september är endast ett körfält öppet för biltrafiken förbi arbetsområdet på Hisingssidan. Busstrafiken samsas med spårvagnstrafiken.

Gående och cyklister som ska till eller från Hjalmar Brantingsplatsen rekommenderas att välja gång- och cykelbanan på den östra sidan av bron. Ska du ta dig mellan centrum och Lindholmen kan du välja den västra sidan, ut mot havet, men tänk på att gång- och cykelbanan sedan tidigare är avstängd i höjd med Brantingsmotet. 

Lättnader i Eriksbergsmotet

Vid Eriksbergsmotet på Hisingen har flera anslutningar varit avstängda under våren och trafiken har letts om på olika sätt. Nu har de flesta av dessa öppnat för trafik igen. Undantaget gäller den del av Kolhamnsgatan som fortfarande är stängd norrut. Trafiken leds om via Säterigatan och den här trafiklösningen gäller fram till slutet av september.

Avstängningar på Tjörnbron

I mitten av augusti återupptas arbetet med byte av snedkablar på Tjörnbron. Då kommer endast ett körfält vara öppet i varje riktning över bron och hastigheten sänks till 50 kilometer i timmen. Detta gäller dygnet runt under hela arbetsperioden men under vissa vardagsnätter stängs bron helt för trafik mellan klockan 23.00 och 04.30. Då hänvisas all trafik till färjeleden över Svanesund och vidare mot väg 160. Detta innebär en lång omväg och därmed längre restid. Undantaget gäller räddningstjänsten som kommer att kunna ta sig fram över bron vid behov.

Gång- och cykeltrafiken kommer kunna ta sig förbi arbetet under hela perioden.

Läs mer: Nu återupptas arbeten på Tjörnbron

Spårarbeten påverkar kollektivtrafiken

Sedan den 5 augusti pågår två större spårarbeten som påverkar kollektivtrafiken på olika sträckor. Som resenär får du räkna med längre restider och extra byten. Sök alltid din resa i appen Västtrafik To Go.

Fram till den 19 augusti går ingen spårvagnstrafik mellan Liseberg Södra och Mölndal. Resenärer får välja ersättningsbuss 4E mellan Korsvägen och Mölndal. Detta påverkar spårvagnslinje 2 och 4 samt busslinje 86 i riktning mot Frölunda.

Fram till den 2 september är hållplatserna Domkyrkan och Grönsakstorget indragna. Kollektivtrafiken kör andra vägar vid Grönsakstorget. Både buss- och spårvagnstrafiken påverkas.

Läs också