Direkt till innehåll

Tiotusentals löpare på gatorna

Lördagen den 18 maj anordnas Göteborgsvarvet för 40:e gången. Med tiotusentals löpare ute på gatorna påverkas all trafik.

Cirka 60 000 löpare kommer att springa den klassiska halvmaran Göteborgsvarvet, som i år firar 40-årsjubileum, och omkring 200 000 åskådare väntas följa loppet. Samtidigt anordnas Cityvarvet och Yoga Run, som även de går genom centrum. Samtliga lopp startar klockan 13:00 på lördagen.

Göteborgsvarvets start och mål är precis som vanligt i Slottsskogen, medan Cityvarvet och Yoga Run startar på Götaplatsen och därifrån har samma sträckning som avslutningen av Göteborgsvarvet, se karta nedan.

Före, under och efter loppen får alla trafikanter svårt att ta sig fram i trafiken, så räkna med längre resväg och därmed längre restid. Tänk på detta när du planerar dina ärenden och aktiviteter.

Klicka på bilden nedan för en större karta över Göteborgsvarvets bansträckning och alternativa körvägar:

 

Stor påverkan vid startområdet
Göteborgsvarvet startar på Margretebergsgatan mellan Slottsskogen och Slottsskogsvallen. Denna gata stängs av mellan Dag Hammarskjöldsleden och Kungsladugårdsgatan klockan 08:00 till 19:15. Även Slottsskogsgatan mellan Högsboleden och Skytteskogsgatan är avstängd under samma tid.

Cyklister kommer inte att kunna cykla genom Slottsskogen och Margretebergsgatan, utan rekommenderas att välja den östra sidan av Dag Hammarskjöldsleden-Änggården-Per Dubbsgatan.

Räkna med mycket begränsad framkomlighet i och kring Slottsskogen denna dag, då många löpare och åskådare rör sig i området.

Intilliggande gator stängs
Göteborgsvarvet går sedan, precis som tidigare år, genom centrum och på båda sidor om älven. Längs banan stängs närliggande gator periodvis  av mellan klockan 11:00 och 19:00.

Övre Husargatan stängs av cirka klockan 12:30 från Linnéplatsen mot Vasagatan. All trafik leds då om via Linnégatan. Boende i Haga tar sig in i området från Järntorget, medan utfart är via Husargatan. Gående och cyklister rekommenderas att välja den västra sidan av Övre Husargatan mellan Skanstorget och Linnéplatsen.

Östra Sannegården är avstängd från klockan 13:00 till 18:00. Bor du i området och behöver använda bilen, tänk på att parkera utanför avstängningen.

Trångt vid Nordstan
Mellan klockan 12:25 och 18:45 är Nordstans utfart mot Kanaltorgsgatan stängd, vilket innebär att trafiken från parkeringshuset leds om via en tillfällig utfart i cykelbanan. Dessutom pågår en del vägarbeten kring Nordstan och Nils Ericsonsgatan, vilket gör det extra trångt i området.

Tänk också på att det inte går att passera Östra Hamngatan medan loppet pågår. Promenera istället till Lilla Bommen eller Göteborgsoperan och vidare över Torsten Henrikssons Gångbro. Ett annat alternativ är att använda någon av gångslussarna som kommer att finnas utanför NK, Kungsportsplatsen, Kungsportsavenyn och Vasagatan.

Broarna påverkas
Älvsborgsbron har begränsad framkomlighet från cirka klockan 11:00 till cirka 19:00. För fordonstrafiken gäller att den östra sidan av bron stängs, eftersom löparna nyttjar den, och att den västra sidan av bron blir dubbelriktad. Två körfält för trafiken mot centrum och ett körfält mot Hisingen.

Båda gång- och cykelbanorna på Älvsborgsbron kommer att vara avstängda, vilket innebär att gång- och cykeltrafiken får tar sig över älven via Götaälvbron eller via någon av färjorna. Därmed får gående och cyklister en rejäl omväg, så planera din resväg utefter detta.

Götaälvbron stängs av för all biltrafik i riktning mot centrum klockan 11:30 till cirka 19:15. Cyklister och gående hänvisas till den östra sidan av bron under samma tider.

Kollektivtrafiken förstärks
Mellan klockan 09:00 och 20:00 förstärks kollektivtrafiken med bussarna 8E och 16E, som kommer att gå mellan Heden och Botaniska trädgården via Korsvägen och omvänt. Dessutom förstärks färjelinjen Älvsnabben, som går mellan Klippans färjeläge och Lilla Bommen. Den ordinarie kollektivtrafiken får ändrad linjesträckning från cirka klockan 12:30 till cirka klockan 19:15.

Tidtabell för Älvsnabben

Besök Västtrafiks hemsida för att se hur din resa och linje påverkas

Hållplatserna närmast start- och målområdet är Marklandsgatan, Botaniska trädgården och Linnéplatsen. Glöm inte att du som deltar i Göteborgsvarvet åker gratis i kollektivtrafiken från torsdagen den 16 maj fram till lördagen den 18 maj. Startbeviset gäller även som färdbevis under aktuella datum på Ale-, Alingsås- och Kungsbackapendeln.

Tänk också på att du som löpare i Göteborgsvarvet kan parkera bilen vid Åbys travbana och Högsbos industriområde och åka gratis pendelbuss därifrån.

Läs mer om gratis pendelbussar här

Mycket folk kring Korsvägen
Under Göteborgsveckan, den 16-18 maj, arrangeras även Expomässan i Svenska Mässan, som beräknas locka cirka 45 000 besökare. Det är även här som alla löpare hämtar ut sina nummerlappar. Tänk därför på att det kan vara extra mycket folk som rör sig kring Korsvägen och extra mycket trafik i området. Det enklaste sättet att ta sig till Svenska Mässan är att åka kollektivt, cykla eller gå.

Överhuvudtaget är det bra att låta bilen stå under Göteborgsvarvet, då det som sagt råder begränsad framkomlighet i stora delar av Göteborg. Om du måste ta bilen, så välj gärna parkeringsanläggningarna i Gårda eller Heden och ta kollektivtrafiken därifrån.

Klicka på bilden nedan för en större karta över alternativa körvägar och parkeringsmöjligheter till Göteborgsvarvet Expo på Svenska Mässan:

 

Värt att notera är att det är förbjudet att parkera längs bansträckningen, utefter lederna och på gång- och cykelbanor. Det är inte heller tillåtet att hindra boendes in- och utfarter. Har du parkerat innanför bansträckningen riskerar du att inte komma iväg den tid du räknat med.

Barnens tur att springa
Söndagen den 19 maj är det barnens tur att springa Göteborgsvarvet med start och mål på Slottsskogsvallen. Margretebergsgatan är avstängd mellan Dag Hammarskjöldsleden och Slottsskogsgatan mellan klockan 08:00 och 16:30.

Med tusentals springande barn och massor med åskådare, så får alla trafikslag räkna med begränsad framkomlighet kring Slottsskogen.

Läs också