Direkt till innehåll

Tips, råd och riktlinjer om coronatrafiken

Vi behöver alla ta vårt ansvar för att förhindra trängsel i kollektivtrafiken. Detta sedan Folkhälsomyndigheten skärpt tonen om kollektivtrafikresor under rådande pandemi.

Om vi alla hjälps åt att undvika onödiga resor med kollektivtrafiken ger vi plats för dem som verkligen behöver ta bussen, spårvagnen eller tåget. Här nedan hittar du information om och tips på hur du kan planera och bidra till tryggare resor.

Munskydd rekommenderas
Från och med torsdagen den 7 januari rekommenderar Folkhälsomyndigheten att du att bär munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid. Med rusningstid menas vardagar klockan 07-09 samt klockan 16-18. Rekommendationen gäller hela landet.

Det är du själv som ansvarar för att ha med dig och bära munskydd enligt rekommendationerna. Västtrafik kommer inte att dela ut några munskydd, utan du måste själv införskaffa dem.

Mer info om munskyddsrekommendationen hittar du hos Västtrafik.

Undvik onödiga resor
För att minska trängsel på bussar och spårvagnar i centrala Göteborg uppmanar Västtrafik alla som har möjlighet att gå eller cykla. Kanske är det inte så långt dit du ska och kanske skulle du egentligen kunna gå i stället för att åka några hållplatser med spårvagnen?

Du som ändå måste åka kollektivt uppmanas att hålla avstånd och, som sagt, att bära munskydd i rusningstrafik.

När det gäller trängsel ombord på spårvagnar är sträckan mellan Kortedala och centrala Göteborg särskilt drabbad. Därför sätter Västtrafik in nya spårvagnslinjen 14 mellan Kortedala och Hisingen från den 22 februari och tills vidare.

Mer info om nya spårvagnslinjen 14 hittar du hos Västtrafik.

Ny funktion i appen
Du som har möjlighet att gå kan numera se direkt i appen Västtrafik To Go hur långt det är att gå till en hållplats en bit bort. Detta sedan gång visas som ett resealternativ högst upp i sökresultatet. Du får då veta antalet steg, hur lång sträckan är och hur lång tid det tar att gå sträckan.

Eller varför inte testa Styr & Ställ och cykla en sträcka?

Här hittar du karta över var du kan hitta Styr & Ställ

Planera din resa 
Slutligen uppmanas du som måste åka kollektivt att i möjligaste mån resa utanför rusningstid. Till rusningstrafik räknas alltså vardagar klockan 07-09 samt klockan 16-18. Planera din resa så att du har tid att vänta på nästa avgång om det börjar bli fullt ombord. Eller kanske hinna med en promenad till en hållplats en bit bort? På Västtrafiks hemsida kan du hitta mer information om vilka som är de populäraste hållplatserna på den linje du tänkt åka med.

Här hittar du information om linjer där det kan vara trångt ombord

Tack för att du bidrar till tryggare resor och glöm inte hålla avstånd till dina medresenärer!

Läs också