Direkt till innehåll

Nya spårvagnen i ordinarie trafik

Måndagen den 28 september sätts den första av Västtrafiks nya spårvagnar, modell M33, in i ordinarie trafik.

I vintras anlände den första av Göteborgs nya spårvagnar, modell M33, och vagnen har sedan dess testkörts i 8 000 kilometer. Från och med måndagen den 28 september ska den köras ytterligare 20 000 kilometer med resenärer ombord, innan alla tester är klara.

– Det känns spännande att göteborgarna äntligen får börja åka den fina, nya spårvagnen. De här nya vagnarna är fräscha, mer tillgängliga och har mer utrymme, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande för Västtrafik, i ett pressmeddelande.

Större öppna ytor
Den nya spårvagnen har utformats med låggolv och större öppna ytor i vagnarna för att skapa plats för både barnvagnar och rullstolar. Dessutom kommer modellen M33 att i tio upplagor köra med tvåriktningsvagnar, vilket betyder att det finns dörrar på båda långsidor av vagnen. Detta gör att vagnen inte behöver en vändslinga utan kan byta färdriktning direkt.

En andra spårvagn av modell M33 finns också på plats i Göteborg och förhoppningen är att den ska kunna testas med resenärer ombord i november.

Bra tester hittills
– Testerna hittills har gått bra och nu är det roligt att göteborgarna också får teståka, säger Johan Henriksson, projektledare på Göteborgs Spårvägar, i ett pressmeddelande.

När de två första spårvagnarna har godkänts kan leveransen av ytterligare 38 vagnar starta – en leverans som väntas bli klar under 2022.

Läs också