Direkt till innehåll

1 / 4

Nytt p-hus för cyklar öppnat

Ett p-hus med plats för 600 cyklar har byggts vid Gamlestadens Resecentrum. Huset är det första av sitt slag i Göteborg – men inte det sista.

Det nya cykel-p-huset – som invigdes den 19 augusti – ligger vid Gamlestads Torg endast 50 meter från resecentrat. Tanken är att du som vill byta mellan cykel och kollektivtrafik ska kunna parkera din cykel i huset på ett snabbt och säkert sätt.

– Genom att erbjuda en lättillgänglig, säker och bekväm cykelparkering kan fler resenärer cykla antingen den första eller den sista delen av sin resa, säger Malin Måfnsson, cykelstrateg på Trafikkontoret vid Göteborgs Stad i ett pressmeddelande.

Låst på natten
Cykel-p-huset är avgiftsfritt, har öppet klockan 05.30-23.00 och är låst på natten. Byggnaden är i tre våningar med eldrivna transportband längs trapporna. Vidare är huset väderskyddat och byggt i perforerat stål, vilket innebär att man både kan se in i och ut ur huset.

Huset kommer att vara belyst både in- och utvändigt och ha kameraövervakning på varje plan.

Fler ska byggas
Detta är alltså det första cykel-p-huset i Göteborg, men det kommer att byggas p-hus för cyklar – antingen under eller ovan mark – även vid Västlänkens tre stationer vid Centralen, Haga och Korsvägen.

– Det är spännande att vi nu har ett första cykelhus i Göteborg, säger Malin Månsson på Trafikkontoret.

Läs också