Direkt till innehåll

Hallå där, Maria Palmér!

Hallå där, Maria Palmér – en av etableringsledarna för Västtrafiks driftsättning av 145 nya elbussar den 13 december. Vad innebär det att så många elbussar nu sätts i trafik?

– Att vi får ett mycket mer hållbart resande, en renare luft och en tystare trafik på de linjer där dessa bussar sätts in. Förutom att det blir tystare på bussarna och vid hållplatserna blir det förstås också tystare längs de bostadsområden där bussarna kör.

Var ska de här 145 nya elbussarna köra?
– De sätts in i sydvästra Göteborg och i centrala Mölndal och Partille. Totalt är det 34 linjer som nu kommer att bli helt elektrifierade.

Men visst har ni haft elbussar i trafik även tidigare?
– Javisst, redan 2011 startade vi trafik med elfordon och fram tills nu har vi haft ca 65 stycken i trafik. Faktum är att när vi nu får in de här 145 nya elbussarna så kommer Västtrafik att ha Nordens största elbussflotta, vilket vi är väldigt stolta över.

På tal om el och hållbart resande – det är ingen risk att elen kommer från smutsiga kolkraftverk?
– Nej, elen kommer från förnybara källor som sol, vind och vatten.

Det händer visst mer på bussfronten den 13 december, kan du berätta mer?
– Förutom elbussarna sätter vi också in ungefär 100 biogasbussar som ska trafikera expressbusslinjerna, vilket förstås också är ett mer miljövänligt alternativ än de gamla dieselbussarna. Dessutom sätter vi in en helt ny busstyp på linje 16, som vi faktiskt är först i Sverige med. Det är en 21 meter lång buss som kan ta cirka 20 fler passagerare än en vanlig ledbuss.

Och när det gäller expressbussarna så får de tydligen nya namn och färger?
– Ja, förändringen som sker nu den 13 december gäller Gul, Rosa och Blå express. De byter namn till X1, X2 och X3 och får rosa identitet fram. Efterhand kommer även resten av expressbussarna att skifta namn och utseende. Orsaken till den här förändringen är att det ska bli mer renodlat och enhetligt, så att resenärerna lättare ska kunna identifiera skillnaden mellan expressbussar, stombussar och övrig trafik.

Förutom ovanstående händer mycket annat i kollektivtrafiken den 13 december, däribland följande:

Hållplats Nordstan i riktning mot Hisingen stängs, något som du kan läsa om här.

Västtrafik övergår till vintertidtabell, någon som du kan läsa om här. 

Läs också