Direkt till innehåll

God jul och gott nytt år!

Trafik Göteborg ber att få önska god jul och gott nytt år och passar samtidigt på att ge några goda råd inför jultrafiken.

Prognosen för Västsverige ser visserligen inte ut att bjuda på varken snö eller kyla, men vintervädret kan vara nog så förrädiskt ändå. Dessutom är julhelgen av tradition en av årets trafiktätaste helger. Här kommer därför några smarta trafiktips att tänka på:

Planera din resa
Med mycket trafik på vägarna kan resan ta längre tid än vanligt. Därför är det extra viktigt att du planerar din julresa och tar god tid på dig. Med hjälp av appen Trafiken.nu får du full koll på trafikläget innan du ger dig ut i trafiken. Du kan se var trafiken flyter och var den går långsamt, och du kan dessutom prenumerera på push-notiser om trafikstörningar inom ett visst geografiskt område.

Kolla in läget
Eftersom väglaget skiftar snabbt under vintern kan det också vara bra att kolla hur vägarna ser ut innan avfärd. Bäst koll på det rådande vintervägläget får du genom att kolla in väglagsinformationen i Trafiken.nu-kartan eller Trafikverkets karta. Bägge dessa kartor visar realtidsinformation från olika vägväderstationer och väglagsbilder från olika kameror.

Klicka här för att komma till realtidskartan på Trafiken.nu.

Klicka här för att komma till Trafikverkets realtidskarta.

Välj större vägar
Kör du bil är det ett klokt val att köra på större vägar med mitträcken eller trafiksäkerhetskameror. De större vägarna är ofta bättre underhållna när det gäller sandning och saltning än de mindre vägarna, och den farliga blixthalkan – där fukt reagerar med väglaget och fryser till is – slår lätt till på mindre, ensliga vägar.

Klicka här för att komma till Trafikverkets karta över mötesfria vägar.

Klicka här för att komma till Trafikverkets karta över trafikintensiva vägar under jul och nyår.

Åk gärna kollektivt
På grund av den ökade biltrafiken kan du som har möjlighet med fördel åka kollektivt. Tänk dock på att kollektivtrafiken kör lite annorlunda under helgdagarna.

Klicka här för att komma till Västtrafik.

Veckans Trafik
Sist men inte minst vill vi tipsa om två bra sätt att hålla dig uppdaterad om trafikstörningar. Det ena är att prenumerera på vårt nyhetsbrev Veckans Trafik (om du nu inte redan gör det), som består av nyheter om alla stora kommande trafikstörningar. För att bli prenumerant går du in på antingen Trafiken.nu eller acc-trafikgoteborg.tkgbg.se och scrollar ned. När du har fyllt i din mailadress får du ett rykande färskt nyhetsbrev varje fredag.

Det andra sättet är att följa oss på Facebook, där vi också lägger upp nyheter om kommande trafikstörningar och andra trafikhändelser.

Vi på redaktionen önskar er alla en god gul och gott nytt år och ser fram emot att hålla er alla uppdaterade i trafiken även det kommande året!

PS. Ytterligare tips i vintertrafiken hittar du genom att klicka här.

Läs också